logo-centre


oura

FAIDRA Project

Χωρισμός της οικογένειας λόγω μετανάστευσης.
Δραματοποίηση ενός μέρους της Ευρωπαϊκής ιστορίας, ανέκδοτου και άγνωστου

poster

 

Ο κύριος στόχος του FAIDRA είναι να αναδείξει την ανεπίσημη πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης και τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα που μεταφέρει για τους λαούς της Ευρώπης, με τη μεσολάβηση του θεάτρου.

Στο επίκεντρο είναι η μετανάστευση που έλαβε χώρα στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, και το αποτέλεσμα που το φαινόμενο αυτό είχε στη ζωή των οικογενειών, για τις οποίες η μετανάστευση συχνά σημαίνει διαχωρισμός και διατάραξη της οικογενειακής ζωής.

athensdecmeetingΥλικό θα αποτελέσουν οι προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες οικογενειών των απλών ανθρώπων που βιώνουν τη μετανάστευση σε διαφορετικές συνθήκες και περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της χώρας τους, θα γίνει η «πρώτη ύλη» για μια θεατρική παράσταση με την συνεργασία όλων των θεάτρων που συμμετέχουν στο project.
Ο  Διαχωρισμός και επανένωση των μελών της οικογένειας, η εμβάπτιση της σε ένα άλλο, ξένο πολιτισμό και η επακόλουθη προσαρμογή ή η απόρριψη, o αγώνας για το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ένα άγνωστο περιβάλλον ή σε δύο διαφορετικές χώρες, τα συναισθήματα και η πραγματικότητα της ζωής, η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι πηγές απ΄όπου θα αντλήσουμε το δραματικό περιβάλλον και υλικό και για την παράσταση και τις συνοδευτικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το project.

Όλο αυτό το υλικό από ιστορίες, καταστάσεις, μηνύματα και συναισθήματα, μέσα σε ένα πλαίσιο που αποκαλύπτει μια πτυχή της πρόσφατης κοινωνική και πολιτιστική ιστορία των Ευρωπαίων, (η οποία δεν διδάσκεται στα σχολεία ή γραπτά στα επίσημα έγγραφα της ιστορίας) θα συντεθεούν σε ένα ενιαίο έργο.
Η έρευνα θα διεξαχθεί στα πρόσφατα κύματα μετανάστευσης που έκανε ολόκληρους πληθυσμούς να μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη εντός της Ευρώπης αναζητώντας εργασία. Ένα γεγονός που συνέβη ειδικά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (1950 και 1960) και μετά τη μετάβαση από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη δημοκρατική διακυβέρνηση (1990 ).

Θα συλλεγούν ιστορίες μεταναστών και των οικογενειών τους από πρώτο χέρι μέσα από συνεντεύξεις και τις δικές τους αφηγήσεις και θα αποτελέσουν το βασικό δραματουργικό υλικό για το κείμενο.
Δεδομένου ότι η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση συνεχίστηκε στον 21ο αιώνα, και εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της κρίσης που έπληξε κυρίως τη Νότια Ευρώπη, το θέμα του έργου προσφέρει την ευκαιρία να συλλογιστεί κανείς σχετικά με αυτό το φαινόμενο, τις επιπτώσεις του στην πάροδο του χρόνου, και στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη των ευρωπαϊκών χωρών. Ένα φαινόμενο γενικότερο που αγγίζει ζητήματα της ισότητας, διακρίσεων, συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, του πολιτισμικού και κοινωνικού πλούτου πέρα από σύνορα και σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Το FAIDRA Project θα αξιοποιήσει θα χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μορφών από τις μαριονέτες και τις τεχνικές του street theater μέχρι τις νέες τεχνολογίες, και Θα παραχθεί ένα έργο από όλους τους εταίρους που μπορεί να μεταφερθεί, να περιοδεύσει και να παρουσιαστεί σε πολλές χώρες.


Κέντρο Σπουδών Λαικού Θεάτρου


Είναι ένας ερευνητικός, εκπαιδευτικός οργανισμός με σαφή θεατρική κατεύθυνση. Λειτουργεί με μορφή εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διευθύνεται από συμβούλιο, με πρόεδρο τον σκηνοθέτη ΝΙΚΟ ΚΑΜΤΣΗ και αντιπρόεδρο την Σκηνογράφο ενδυματολόγο Μίκα Πανάγου. Μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων έχει εκτελέσει πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν co-ordinator και σαν partner. Το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ παράλληλα, διευρύνει τις δραστηριότητες του στον ερευνητικό τομέα καθώς διαθέτει σημαντικό υλικό που αφορά την ιστορία του θεάτρου. Οι εργασίες αυτές αφορούν τα σκηνικά τα κοστούμια και την θεωρία του θεάτρου.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ειδικεύεται στα πιο κάτω θέματα :

  • Εκπαίδευση ενηλίκων και νέων στις Θεατρικές Σπουδές , Σκηνογραφία & Ενδυματολογία θεατρικές κατασκευές.
  • Εκπαίδευση παιδαγωγών και δασκάλων στην εισαγωγή του Θεάτρου και των τεχνών σαν Δημιουργική μέθοδο μάθησης με παράλληλη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
  • Έρευνα και συλλογή υλικού που αφορά την Ιστορία του Θεάτρου και του Κοστουμιού. Υπάρχει εκτεταμένη συλλογή βιβλίων, περιοδικών, βίντεο-ταινιών καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό σε φωτογραφίες. Καθώς και πλούσια συλλογή αυθεντικών πραγματικών κοστουμιών.
  • Έρευνα και συλλογή υλικού που αφορά την Ιστορία των Μορφών λαϊκού θεάτρου στην Ευρώπη όπως Μαριονέτες, κούκλες, μάσκες και τα στοιχεία του Θεάτρου Σκιών.

Η φιλοσοφία και μεθοδολογία του περνά μέσα από την μεθοδο της ανοιχτής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με την χρήση Νέων Τεχνολογιών . Έτσι ώστε να φέρνει κοντά τις διαφορετικές Ευρωπαϊκές κουλτούρες για την ωφέλεια των παραδοσιακών μεθόδων Εκπαίδευσης και Μάθησης.

Ευρωπαική διάσταση-Ευρωπαικά προγραμματα και συνεργασίες

Η συμμετοχή μας σε πλήθος Ευρωπαϊκών προγραμμάτω, καλλιτεχνικών (Αρχ.Tραγωδία, Προφορικήλαική παραδοση), παιδαγωγικών (Δημιουργική μάθηση) και κοινωνικών (Μετανάστευση, επανένταξη εφηβων κρατουμένων, παραβατικές συμπεριφορές) δίνει τη δυνατότητα τόσο σε μας όσο και στους σπουδαστές μας να αποκτήσουν πολύτιμη πείρα συνεργαζόμενοι και με επαγγελματίες από τις άλλες χώρες. Οι σπουδαστές μας λειτουργούν ερευνητικά πάνω στο αντικείμενο τους, ερευνώντας νέους τρόπους έκφρασης, στην υποκριτική στην Σκηνογραφία-ενδυματολογία και σε μια σειρά από άλλους τομέις. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια παρουσιάζουν πρωτοποριακά θεάματα-παραστάσεις με θέματα παρμένα από την Ελληνική Τραγωδία, οργανώνονται ημερίδες με θέματα κοινωνικά (Bullying) εκθέσεις σκηνικών, κοστουμιών και γλυπτών σε κεντρικούς εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας, θεατρικά event που περιλαμβάνουν workshops και παραστάσεις για ξένα group σπουδαστών σε συνεργασία με το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ που είναι ο αδελφός καλλιτεχνικός επαγγελαμτικός οργανισμός και χωρος.